středa 24. února 2010

say cheese

prihlasil jsem se na kurzy poradane Alliance Française nazvane Syry a vino :) pani co se vyzna ve vinech a syrech nam dneska povidala o vinarskych oblastech francie a syrech co ve francii existuji. zjistil jsem, ze se vinarska oblast casto pozna uz podle tvaru lahve. ze lahve z Alsaska, z Bordeaux, z Provence a treba z okoli Lyonu jsou kazda jina. a ze na svete existuje 1500 odrud vina. a pak se ma clovek v regalech vyznat :)

krom povidani jsme taky ochutnavali vina a syry a povidali o vunich a chutich. takovehle vytvareni slovni zasoby, to se mi zamlouva :)

lahve z ruznych koutu francie

mistni syry, alespon jeden od kazdeho z osmi zakladnich typu

a teorie chute vina. nahore horka, v levo kysela v pravo sladka. do tohodle zakladniho trojuhelniku pak pribude spousta os, urovni a variaci az tam clovek nakonec najde chut nazelenalou, hubenou, prikrou, vykostenou, nervozni, kousavou, zastrihnutou, zmekcilou, hladkou a medovou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat