neděle 14. prosince 2008

Rolničky, rolničky ...

Vanoce v Lyonu nejsou jako v Praze. Cloveku tu nechroupe snih pod nohama, kdyz se prochazi vecernim mestem, nedycha na nej vanocni atmosfera. Jediny projevy Vanoc jsou pohyblivy cerveny plysovy medvedi a trpaslici vystaveny v obchodacich ktery uvadej vykuleny decka do extaze.

Ale prec jenom jsem tu na trochu toho vanocna narazil. Na namesti Carnot se rozprostrel Marché de Noël (Vanocni trh). Podobne jako u nas se tu propletaji stanky s jidlem se stanky s darkovnem.



Francouzi povazuji vanocni trhy za Alsaskou/Nemeckou tradici a tak tu clovek narazi na nejednu alsaskou specialitu - spätzle s foie gras (husi jatra), varene kysele zeli, bile klobasy a samozrejmne vsude pritomne svarene vino.

Jeden ze stanku se svarakem - vin chaud

Kromne svaraku taky meli v par stankach horkou stavu z jablek a hroznu. A neb rad poznavam cizi gastronomicke kraje, tak jsem si dal trojdecku teple hroznove stavy. Bleeeeeeee :/ Mohu vrele nedoporucit, hroznej blivajz to je. Chutna to presne jako takovy ty instantni jako-caje z automatu nebo dalkovych autobusu. Je to kyselo-sladky, teply a lepi se to na jazyk. Ale je taky mozny ze jsou instantni caje natolik dobry ze dokazou vystihnout autentickou chut hroznove stavy :)

Jak jsem tak brouzdal mezi stanky zacalo mi pripadat ze to je trh zastupu.

Zastupu vanocnich figurek na vyrobu betlemu ...

... zastupu matrjosek ...

... zastupu fantasknich postav ...

... hald jakoze-etno predmetu ...

... a lavin vsemoznych sladkosti.

Zaujal me tuten mega mazanec. V prumeru mel dobrej pulmetr.

A trocha atmosfery na zaver :)

Žádné komentáře:

Okomentovat